Wednesday, April 9, 2014

Hamburger z bułką z własnego wypieku (Hamburger and hamburger bun)

Dziś bez przydługich wstępów - jemy hamburgera. Ale żeby nie było za łatwo z bułką z własnego wypieku. Z przepisu wyjdą cztery sztuki.

Potrzebne będą:

(na bułkę):

  • 300g mąki
  • 9g soli
  • 80g mleka
  • 80g wody
  • 20g masła
  • 20g oleju słonecznikowego
  • 0,5 jajka
  • 14g świeżych drożdży 
  • 12g cukru

(do posmarowania bułki):

  • 0,5 jajka
  • tyle samo mleka
  • sezam (mi niestety nie udało się w okolicznych sklepach zakupić)

(do wypełnienia bułki)

  • 400g wołowiny
  • 1 pomidor
  • 2 szalotki
  • trochę sałaty lodowej i ogórków z sałatki szwedzkiej
  • sól, pieprz
  • sos do hamburgerów (gotowy - tu razem poszedłem na skróty)

Zaczynamy od zaczynu. Droższe kruszymy, dolewamy trochę letniej wody i dosypujemy trochę mąki i nieco cukru - tak dopasowujemy ilość składników aby otrzymać mieszaninę o konsystencji gęstej śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość.

Gotowy zaczyn mieszamy z resztą składników i wyrabiamy starannie na gładkie elastyczne ciasto. Możemy użyć maszyny do chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy wyrabiając na szybko, po czym dzielimy na porcje po ok. 135g. Formujemy bułki tworząc kule, które możemy rozpłaszczyć jeśli zależy nam na bułkach które można ugryźć na raz. Odstawiamy w ciepłe miejsce i nagrzewamy piekarnik do 210C (bez termoobiegu).

Kiedy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, bułki smarujemy mieszanką mleczno-jajeczną, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika. Ścianki piekarnika pryskamy wodą, możemy też wstawić miseczkę z wrzącą wodą - para pomaga w tworzeniu się skórki. Bułki wypiekamy aż pięknie się zarumienią.

Kiedy bułki się pieką mielimy wołowinę - ja mielę trzy razy. Zmielone mięso wyrabiamy ręcznie aby dobrze się formowało. Wyrobione dzielimy na porcje po 100g z których formujemy kule które następnie starannie rozpłaszczamy, dbając o równe brzegi, jeśli próbujemy dopasować się średnicą do średnicy bułki musimy pamiętać, że mięso na patelni skurczy się.

Przygotowujemy warzywa krojąc je w plasterki, osuszamy ogórki, rwiemy sałatę. Bułki przypuszczalnie są już gotowe, wyciągamy z piekarnika. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej żeliwną. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy uformowane w krążki mięso. Smażymy do smaku po obu stronach, czas - zależnie od upodobania. Nie mierzyłem czasu ale 2min na każdej stronie jest w zupełności wystarczające przy tej grubości mięsa. Usmażonego hamburgera na chwilę odstawiamy żeby odpoczął.

Teraz kiedy mamy wszystko gotowe składamy wedle upodobania. Ja przekrawam bułkę, smaruję sosem do hamburgerów, układam sałatę, na to mięso, mięso sole i pieprzę, na to znowu sos, potem szalotki, pomidory, ogórki i znowu bułka. Podkasamy rękawy, przygotowujemy chusteczki i można jeść.




bon appétit!

No comments:

Post a Comment