Dziś miały być gotowe flaki ze słoika, ale kiedy stanąłem w sklepie obok boczniaków nie mogłem się im oprzeć. Potem przygotowując potrawę, kiedy im się bliżej przyjrzałem, okazało się że mają coś z przedżołądków wołowych, więc jednak tak nie do końca dziś z flaków zrezygnowałem. :)
Kiedy myślę o boczniakach od razu widzę boczniaki w panierce, na drugim miejscu przychodzi mi do głowy mój ulubiony sposób na grzyby czyli w sosie śmietanowym, dlatego postanowiłem zrobić z nimi coś innego.
Potrzebne będą:
- boczniaki (250g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, sok z cytryny (do smaku)
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dobrze jeśli jest to patelnia z nieprzywierającym dnem. Na oliwę wrzucamy czosnek i chwilkę smażymy, uważając żeby nie przesadzić, bo czosnek szybko się przypala (10-20 sekund powinno wystarczyć). Dorzucamy boczniaki i smażymy chwilę (3-5 minut). Następnie dodajemy masło i rozmaryn. Mieszamy i czekamy, aż masło się rozpuści, wtedy posypujemy mąką (ja użyłem mąki kukurydzianej, ale może być praktycznie dowolna). Czekamy aż mąka leciutko się podsmaży i dolewamy wina oraz sosu sojowego. Mieszając czekamy aż wino odparuje po czym zdejmujemy z ognia, solimy do smaku. Nakładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.
bon appétit!
No comments:
Post a Comment